Senaste inläggen

Av Rickard Åkerlund - 5 augusti 2014 10:41

Känner du att du inte orkar springa, träna eller ens gå upp ur sängen? Det är ditt val. Ta en titt på den här grymma videon så ska du se att du får motivation! 


ANNONS
Av Rickard Åkerlund - 5 augusti 2014 07:32

Godmorgon på er! Hoppas ni sovit gott. Just nu är jag i Hjo som ligger några mil utanför Skövde. Är och hälsar på min flickvän. Hon jobar just nu dock, hela dagen, och mina planer är att spendera dagen med plugg och träning. 


Idag kommer jag köra ett löppass med intervaller. Detta är viktigt att göra ibland som en del av sin löpträning. Detta beror på att när vi joggar vanligt bygger vi upp hjärt- och lungkapaciteten. Men för att kunnas utvecklas så mycket som möjligt måste man också komma ut sin bekvämlighetszon och att musklerna börja producera mer mjölksyra än vad kroppen klarar av att ta hand om. Detta åstakommer man genom snabba rusher följt av kort tids lättare promenad under en viss tid. Alltså lätt jogg > spurta > lätt jogg > spurta osv. 


Det är också viktigt att komma ihåg att detta ÄR jobbigt, och detta tar hårt på kroppen rent träningsmässigt, vilket är meningen. Och man är totalt färdig efteråt.. en härlig känsla! 

ANNONS
Av Rickard Åkerlund - 4 augusti 2014 16:00

Här kommer ett litet tips ifrån mig. När du tränar så jämför inte dig själv med andra. Det är ditt resultat som räknas, din egen individuella utveckling. Jag vet att många kan få så mycket sämre självförtroende utav det. Tänk på era egna resultat och gläds åt det ni lyckas åstakomma. Träning handlar om att kämpa, och att fortsätta kämpa. Låt oss ta exemepel; två personer springer 5 kilometer och den ena är super-tränad och den andra är helt ny. Den som är super-tränad springer de där fem kilometrna utan problem, medan den andra spyt efter vägen, men han ger inte upp. Vem har då egenligen kämpat mest? 


Jag försöker hela tiden tjata på människor att de ska ut och träna. Ofta kan man få svaret "Jag kommer vara helt slutkörd efter 200 meter".. JA MEN DÅSÅ, kör på det. Tänk vad bra man kämpat efter det, nästa gång tar man 300 meter. Det som är relevant för mig är KÄMPET... inte TIDEN och TYNGDEN. 


Ha det bäst så länge :)

Av Rickard Åkerlund - 4 augusti 2014 06:45

Godmorgon kära läsare. Nu är det tidigt. Jag är på väg till Göteborg, för att sedan åka till Skövde och hälsa på min underbara flickvän! Men igår kväll låg jag grubblade över en sak, som jag nu tänkte skriva lite om. Är det egentligen fel att vara lat? Nu syfter jag främst på personer som klagar över sin vikt men gör ingenting åt det. 


Jag ser det som så att alla har rätt att leva hur de vill utan att andra människor ska döma och klaga. Vissa människor vill röka och äta Big Mac, medan andra vill leva häslosamt. Det jag syftar på i detta inlägg är dock de som klagar på sin vikt... men gör ingenting åt det! 


Jag personligen struntar i hur andra människor lever, och speciellt vilken kroppsform dom har. Men i från alla håll och kanter hör man hur människor vill "se bra ut" (alltså denna sjuka norm om smalhet), och de önskar massa saker hit och dit. Man hör ju såklart även i samband med detta en massa ursäker. "Jag orkar inte" eller "Jag har inte tid" Ärligt talat, detta är bara en massa lata ursäkter. Det finns ingen tid för träning men tydligen en massa god tid att sitta på fiket och äta chokladboll och prinesstårta och ladda upp bilder på det på Instagram och Facebook. Det finns ALLTID tid att undvara, det kan räcka med så lite som 15-20 minuter. Och hinner man inte med det, då har man prioriterat fel någonstans. 


Och vet ni en till sak? Jag kan nästan lova att de flesta av dessa personer testat någon form av diet. SLUTA MED DIETER OCH BANTNING. Lyft på arslet och ut i motionspåret istället. Jag kan för mitt liv inte förstå varför vissa människor väljer att inte äta, bara för att de är så rädda för att få upp lite flås? Jag äter god mat, mat som jag tycker om, och jag rör på mig. Det gör att jag blir glad av den goda maten och den ger mig energi till att träna. 


Så ut och spring med er, träna, ha kul! Och som Paolo Roberto alltid säger; svett är bara fett som gråter!   

Av Rickard Åkerlund - 3 augusti 2014 19:28

Då var denna dagen snart slut. Ack så skönt. Kan ju meddela att vi hade ett rejält åskoväder här förut där strömmen ibland försvann och mottagningen på telefonen stod oftast på "ingen service" Jag fick mig äntligen mitt efterlängtade oväder som jag så mycket tjatat om!   


I förmiddags var jag på gymmet och tränade och efter det passet tog jag mig ett simpass, kändes väldigt skönt. Nu ikväll har jag även tagit ett lättare löppass, känner att jag somnar mycket lättare och sover bättre efter jag sprungit. Imorgon kommer jag ta mig en vilodag. Kroppen ska få återhämta sig och jag ska åka till min flickvän som bor i utanför Hjo i Västra Götaland. 


Nu ska jag äta mat och sedan ska jag lägga mig och se på någon serie, vilken är inte het bestämt ännu. Ha det bäst alla så ses vi snart igen! 


   

Av Rickard Åkerlund - 1 augusti 2014 17:46

Ja, dagen börjar lida mot sitt slut vilket innebär träningsdags för min del eftersom på dagen är det på tok för varmt för att träna speciellt mycket. Idag så har jag pratat med en Personlig Tränare. Jag fick en rundtur på gymmet och vi gick igenom mina mål, träningsvanor och så vidare. På gymmet där jag är ingår ju även inträde till badhuset och det innebär såklart att simträning kommer vara en stor del av min träning framöver. 

Så idag har jag tränat lite lätt på gymmet, och snart ska jag ut i motionsspåret och jogga 4 kilometer, därefter tänkte jag ta en cykelrunda på någon mil. Imorgon blir det dock ingen vila för då bär det av till gymmet först och sedan simning. 


Träningstips:


* Variera din träning. Din kropp är gjord för att röra på sig. Ensidig träning kommer leda till att det inte blir jobbigt till slut och du blir bekväm, och däremed utvecklas du inte. Träna istället på olika sätt och med olika övningar så ska du se att du snabbt får se resultat. 

 

* Ge inte upp! Träning är jobbigt och vissa dagar tar det emot mer än andra. Men faktum är ingening är gratis här i livet och det finns inga dunderkurer hur man ska lyckas. Det handlar bara om att lyfta på arslet och ge sig iväg och träna!

 


Lycka till!   


 

 

Av Rickard Åkerlund - 31 juli 2014 22:31

Vad är Krav Maga?

* Hur tränar man?

* Varför är det så effektivt? 


Krav Maga grundades i Israel på 1930-talet av Imi Lichtenfeld i syfte att utsatta personer, så som Judar på den tiden, skulle kunna försvara sig emot allt det våld de fick utstå. Senare börjades det även användas av den Israeliska militären och idag används det av militärer, poliser och livvakter runt om hela världen. Det går ut på att man ska kunna försvara sig mot alla sorters hot i samhället. Slagsmål, knivar, pistoler, basebollträn, ja allt- och även i alla olika typer av situationer; på gatan, på bussen, i hemmet osv. 


Det som skiljer Krav Maga från andra kampsporter och självförsvarssystem är just det faktum att det inte är en kampsport. Man kan heller inte tävla i det. Krav Maga handlar om överlevnad i situationer som är potentiellt livfarliga. Därför är en viktig del av träningen så kallade stress-övningar. På stress-övnigar övar man under stress, dvs ett högt tempo och en hel del brutalitet och vulgära ord, detta för att höjsa pulsen och starta kroppens adrenalinpåslag för att simulera en verklig situation. Det är dock viktigt att komma ihåg att man också tränar på att förhindra, genom att prata sig ur situationer, undvika de helt och hållet osv, och man lär sig också hur man ska skydda sina nära och kära. 


Jag har tränat Krav Maga sedan 2012 och det är utav tvekan ett av mina bästa beslut någonsin. Jag har hållit på med lite olika kampsporter innan, så som Shorinji Kempo och Taekwondo men Krav Maga slår allt med hästlängder, ur självförsvarssynpunkt. Det är snabbt, instinktivt och brutalt, vilket är precis vad som krävs i en riktig situation. 

 

Mitt råd till Er alla är att börja träna Krav Maga. Det är en billig livförsäkring. Har ni frågor om det, tveka inte skriva. Här får ni också ett klipp så ni får ta er en titt. Ha det bäst så länge   

 

Av Rickard Åkerlund - 30 juli 2014 16:15

Vi lever i ett samhälle där smal är normen, där man måste vara smal för att helt och hållet passa in och vissa människor pressar sig till det yttersta och där föds även ätstörningar, depression och ångest. Detta är idag ett samhällsproblem och något som vi snarast måste ta itu med. 


Jag vill nog påstå till att det finns två huvudanledningar till att folk med övervikt mår dåligt på grund av det. Det ena är fördomar. Man kanske är rädd att folk ska se ner på en, att man skulle vara lat, konstig eller kanske både och. Alltså att folk gör en bedömning av ens personlighet utifrån hur man ser ut. 

Den andra anledningen tror jag är att normen ser ut som den gör att det just nu pågår ett extremt träningshets och folk vill se ut på vissa sett för att samhället säger det. Man vill helt enkelt vara en del utav det. 


Det cirklar också runt massvis av bilder på övervikiga personer som visar upp sig och vill på så sätt bryta normen och sprida budskapet om att alla är fina som de är. Det skrivs till och med om det i tidningar nuförtiden. Man kan säga att det pågår ett mindre hets om även detta. Jag kan personligen tycka att det är både bra och dåligt med sådana "budskap" Själva grundtanken är bra, alla är faktiskt fina oavsett vilken form man har och man ska stolt över den kropp man lever i. Detta är självklart. Utifrån den sociala aspekten är detta jättebra. Men, jag tycker heller inte att vi ska uppmunta folk att vara överviktiga, och detta är utifrån medicinska själ. Övervikt ger mycket större risk för en rad sjukdomar och 50-60 kilo övervikt kan ur "onyttighet", jämföras med rökning. 

Så vad tycker jag då? Jo, jag tycker att media och privatpersoner slutar fokusera på vikt och kilon och istället lägger fokus på träningen som sådan. Sluta med att få folk att må dåligt genom att tvinga människor "bli smala", uppmuntra istället till olika typer av träning. Jämför "Blir smal, få en drömkropp, gör dessa metoder och få garanterat resultat" med exempevis "Slit som en tjur med dessa övningar och tips och spring ett maraton nästa år" Nu är det ju så att alla inte kan eller vill springa ett maraton, men jag hoppas ni förstår min poäng. Få folk att utmana sig själva till en bättre hälsa! 


Och sedan en sak till jag vill ta upp, det är det här med metoder och dieter. Ja, jag får erkänna att jag provat på lite olika och jag känner mig som en jubelidiot. LCHF, GI, 5:2, allt det där enbart komerisellt och ett sätt att tjäna pengar på människors lidande. Är det nu så att vissa personer trivs med olika typer av dieter och inte VILL ha annan mat, så är det en sak. Men för er andra är det slöseri med tid. 


För det första, det finns inget enkelt sätt att komma i bra form. Den ända lösningen är att lyfta på arslet och gå iväg och träna, det är den bittra sanningen. Så varför är jag så anti dieter och bantingspiller? Jo, det är såhär; piller och pulver är bara skit och skräp och innhåller industriella gifter. Bantingsmetoder gör människor olyckliga. Se bara på 5:2 dieten. Vem fan mår bra av att gå hungrig och vara olycklig? 
För det andra, sluta vara så rädda för att röra på er. Träning är jobbigt och det är slitsamt, men det är det som krävs för att nå resultat. Jag är ledsen att säga det, men väljer man att inte äta för att gå ner i vikt, istället för att faktiskt äta men röra på sig, så är man fruktansvärt lat. Är man fysiskt och psykiskt helt frisk så måste man röra på sig. Och jag kan ge mig tusan på att det är hets om kalorier som är en bidragde faktor till att så många stackare får ätstörningar. Därför att var vi än läser så står det vad vi får äta och inte, äter man det och det, ja då blir du tjock. 


Så hur ska man göra då? Ja, frågar du mig tycker jag att man ska sträva efter lycka. Det är i alla fall mitt mål. När man tränar frigörs en hel rad hormorner som ger ett lyckorus. Man sover bättre och blir mindre stressad. Tränar man mycket kan man också äta gott. Man ska såklart tänka på vad man äter och mängden, men du kan äta det du blir lycklig av. Det är faktiskt inte svårare än så. 


Så till er som nu vill gå ner i vikt; gör det för eran egen skull, inte för att normerna säger att du ska se ut på ett visst sätt. Låt ingen trycka ner er, för ni ÄR faktiskt fina som ni är. Träna först och främst för att få en bra hälsa och bli lyckligare, resten kommer av sig självt. Och ge inte upp när det tar emot... för det är meningen   

OM MIG

Hejsan Hoppsan! Jag heter Rickard och detta är min blogg om träning. Jag delar med mig av vad jag sysslar men och diverse tankar och åsikter. 

På min fritid tränar jag Krav Maga, som är ett Israeliskt självförsvarssystem som militärer, livvakter och poliser runt om helt världen använder sig utav. Jag tränar också på gym, löptränar och simmar. 

 

 

Jag har såklart inte enbart fritid dock. Just nu håller jag på att läsa till Undersköterska men ska så snart som möjligt hoppa på Sjuksköterskeutbildning för att sedan arbeta med antingen kirurgi eller akutsjukvård. Akutsjukvården kan vara både på sjukhus eller på ambulans.

 

Inom min nuvarande utidning ingår Psykiatri vilket gör att jag kommer ha praktik inom det och antagligen arbeta inom det medan jag pluggar. Vart är inte helt bestämt än men blir nog antagligen på Rättspsyk eller inom Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP)

 

      

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Aktivt Liv med Blogkeen
Följ Aktivt Liv med Bloglovin'

Bloggtips! :)


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se